maanantai 4. huhtikuuta 2016

Käsitöitä ja kierrätystä

Tänä päivänä kangaspuilla kutominen on häviävä taito. Monet kudonta-asemat, kansalaisopistot ja koulut ovat siirtäneet kangaspuut varastoihin tai jopa polttoon. Usein ajatellaan, että räsymatot ovat lähinnä maalaismummojen harrastus vanhoja vaatteita hävitettäessä eikä niillä ole mitään tekemistä nykyaikaisen sisustamisen kanssa. Niinpä oli mielenkiintoista lukea HS:n artikkeli (3.1.2016), missä ihailtiin suomalaisten tapaa käyttää väriläikkänä räsymattoja.

Käsityötunteja on vähennetty ja monesti yläkouluikäiset tytöt valitsevat tekniset työt, koska pojat ovat siellä. Samanaikaisesti tekstiilikierrätystä olisi lisättävä jätelain muutoksen takia mm. vaatteita tuunaamalla. Pienet askartelukurssit eivät juurikaan pienennä kirpputorien poistovaateröykkiöitä, eikä varsinkaan eri laitoksista tulevaa tekstiilijätteiden määrää. Olemme yhdistyksemme tiloissa kierrättäneet matoiksi ja poppanoiksi kymmeniä kiloja sairaaloista ja terveyskeskuksista mm verhoja, jotka olisivat menneet kaatopaikalle.

Kuopion Käsityöyhdistys Käsillä ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka toimii harrastajavoimin. Meille tuovat käsitöitä arvostavat henkilöt poistoon meneviä pussilakanoita ym. ja kudonnan harrastajat saavat ne meiltä käyttöönsä.

Villasukkien kutominen on nyt trendikästä, jospa räsymatotkin kokisivat uuden tulemisen. Tarvitaan innokkaita asianharrastajia perinteisen kankaankudonnan taidon ylläpitämiseksi ja siirtämiseksi seuraaville polville, ettei käsityötaito supistu pelkäksi askartelemiseksi.

Rauni Pulkkinen
Toiminnanjohtaja

Käsillä Ry


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti