maanantai 4. huhtikuuta 2016

Köyhien tyttöjen koulusta käsityöasemaksi


Kuopion Käsityöyhdistys Käsillä ry vuokrasi vuoden 2014 alusta tilat entisestä Maria Jotunin koulusta Vuorikatu 9. Kyseinen koulurakennus on valmistunut vuonna 1854 köyhien tyttöjen kouluksi ja on maassamme ensimmäisiä kouluja, jota voidaan pitää kansakoululaitoksen esiasteena. Koulu oli oppilaille ilmainen ja monipuolinen. Oppiaineita oli mm. sisäluku, kaunokirjoitus, päässälasku, uskonto ja käsityöt. Köyhille tytöille haluttiin opettaa tärkeitä taitoja. Koulun ensimmäinen opettaja oli aatelisneito Marie Louise Tawaststjerna. Olemme siis astumassa varsin kunnioitettaviin saappaisiin.

Kansakouluasetuksen tultua hyväksytyksi köyhien tyttöjen koulu muuttui vuonna 1871 kansakouluksi. Myöhemmin rakennuksessa on toiminut mm. ns. apukoulu.

Kuopion Käsityöyhdistys Käsillä ry perustettiin 2013 toiminnan lopettaneen Taito-Keskuksen työn jatkajaksi tärkeimpänä tehtävänä kankaankudonnan harrastuksen ylläpitäminen. Olemme saaneet käyttöömme koululaitokselta ja Kuopion Rouvasväen yhdistykseltä kangaspuita ja muita tarvikkeita. Kudonnan harrastajille kangaspuut ovat käytettävissä pientä korvausta vastaan ja työtämme ohjaavat kokeneet neuvojat. Lisäksi pyrimme järjestämään koululaisille loma-aikoina käsityökursseja sekä kouluaikoina käsityökerhoja.

Peruskoulussa on viime vuosina jouduttu karsimaan käsityön opetusta säästösyistä, koska kouluissa ei voida oppilailta periä maksua esim. materiaalikuluista. Monista muista nuorten harrastuksista vanhemmat ovat kuitenkin valmiita maksamaan, niinpä me tarjoamme nuorille mahdollisuuden kokoontua mieluisan harrastuksen parissa ja samalla saada opastusta perinteisten käsityötekniikoiden oppimiseen.

Tärkeänä teemana käsityön harrastajille on aina ollut kierrättäminen, mm. poistotekstiilien uusiokäyttö perinteisissä kudotuissa matoissa. Olemme jo tänä keväänä järjestäneet kursseja mm. matonkuteitten leikkaajille. Kurssit ovat saaneet innostuneen vastaanoton ja tulemme jatkossakin järjestämään niitä.
Yhdistykseemme on toiminut vasta muutaman kuukauden ja meillä on jo muutama kymmentä jäsentä. Uskomme että meillä on tärkeä tehtävä kaupungissamme viedä käsityöaatetta niin nuorten kuin ikääntyneempien harrastajien keskuuteen.

Kuopion Käsityöyhdistys Käsillä ry
Rauni Pulkkinen

toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti