keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Mitäs saimmekaan aikaiseksi vuonna 2016



Toiminta

Vuoden 2016 aikana yhdistyksen toiminta on vakiintunut ja monipuolistunut. Olemme aktiivisesti pyrkineet löytämään uusia asiakkaita ja kudontamuotoja perinteisen matonkudonnan lisäksi.

1.  Matonkudonta, kuteiden leikkaaminen, loimien luominen

Yhdistyksen toiminnan painopiste on perinteisten räsymattojen kudonnan opettaminen nuorille ja perinteisen kudontakulttuurin ylläpitäminen. Suomessa käytöstä poistetut tekstiilit on perinteisesti leikattu matonkuteiksi. Olemme järjestäneet matonkuteitten leikkaamisen opetusta ja neuvojina ovat olleet ikääntyneemmät taitavat harrastajat. Pyrimme tarjoamaan tilat, jotta ekologinen tekstiilien kierrätys olisi mahdollista jatkossakin. 

Yhdistys on pyrkinyt jatkuvasti kehittämään mattojen kudontamalleja ja muiden kudottujen tuotteiden valikoimaa. Asiakkaamme ovat kutoneet myös esim. shaaleja ja kantoliinoja.  

Kutojien määrä on noussut tasaisesti. Kutojia vuoden aikana on ollut yhteensä 122 ja mattoja on kudottu yhteensä n. 500 m. Lisäksi luomiamme loimia on myyty ulkopuolisille omatoimikutojille 16 kappaletta. Kankaan rakentamisesta pidettiin myös kurssi samoin kuin ryijykurssi.  

Trikookudetta samoin kuin leikattuja kuteita on myyty sekä ”omille” että ulkopuolisille kutojille noin 200 kg. Lahjoituskankaita/ kierrätystekstiilejä/sairaaloiden poistotekstiilejä (jotka muuten olisi viety kaatopaikalle) on myyty yli 200 kg. 

2    Kurssit  koululaisille ja esikoululaisille

Yhteistyö jatkui englantilaisen leikkikoulun esikouluryhmän kanssa. Kudontakurssille osallistui 20 lasta viisi kertaa. Osallistuimme Kuopion satamassa järjestettyyn lasten tapahtumaan, jossa viiden päivän aikana kymmenet lapset pääsivät kokeilemaan pöytäpuilla kutomista. Koululaisille järjestimme kudontakurssin kesäkuussa kahden viikon aikana. Kurssille osallistui  10 koululaista. Koululaiset pääsivät myös kokeilemaan maton virkkausta. 

3    Yhteistyö uusien asiakasryhmien kanssa

Pyrimme koko ajan käynnistämään yhteistyötä uusien asiakasryhmien kanssa. Meillä on ollut esim. Sykestä ryhmä opiskelijoita, Kompassin ryhmä, afganistanilaisia maahanmuuttajia, mutta jatkuvuuden rakentaminen on osoittanut varsin haasteelliseksi. Alkuinnostuksen jälkeen kiinnostus on usein lopahtanut. Olemme virittäneet yhteistyötä KässäMarttojen, Kuopion Invalidien ja Nuorten palvelun kanssa. Olemme myös järjestäneet kudontaohjausta Pohjantien koululla, syrjäytyneiden asuntolassa ja tehneet myös omatoimikutojien luona useita neuvontakäyntejä.  

Yhteistyö Tilkkukillan kanssa on jatkunut ja ryhmä kokoontui tiloissamme 5 kertaa. Neulekerho kokoontui muutaman kerran alkutalvesta.  

4    Näyttelyt, avoimet ovet ja myyjäiset

Lokakuussa järjestetyllä vanhojen käsitöiden näyttelyviikolla oli esillä runsaasti erilaisia käsitöitä, monet yli 100 vuotta vanhoja. Viikko oli erittäin suosittu, vieraskirjaan kirjautuneita kävijöitä oli yli 250. Kävijöistä saatiin myös uusia kutojia.
Talous

Olemme toimintaamme varten saaneet avustusta Kuopion kaupungilta sekä ELY-keskukselta palkkatukea ammattitaitoisen henkilön palkkaukseen. Lisäksi olemme saaneet avustuksia Taiteen edistämiskeskukselta monikulttuurisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan sekä ELY-keskukselta toiminta-avustusta lasten kurssien järjestämiseen.
Taloudellinen tilanne on vuoden aikana hieman kohentunut edellisestä vuodesta. Paranemiseen on vaikuttanut myönteisesti kutojien määrän lisääntyminen, tilausmattojen lisääntyminen sekä kuteiden ja loimien lisääntynyt myynti. Taloudellista tilannetta on myös edellisestä vuodesta helpottanut se, että olemme saaneet ELY-keskuksen palkkatukea osaavan henkilön palkkaamiseen, toisin kuin edellisenä vuonna. Ammattitaitoinen henkilö on aivan avainasemassa toiminnan ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.
Viestinnän ja markkinoinnin kehittäminen

Yhdistyksen Facebook-sivuja on ylläpidetty aktiivisesti. Kaikki valmistuneet kudontatuotteet on kuvattu ja julkaistu fb-sivuilla kutojan suostumuksella. Facebook-sivuilla kävijöiden määrä on noussut tasaisesti (tykkääjiä lähes 500);  sivut ovat osoittautuneet hyväksi kanavaksi. Loppuvuonna Savon Sanomien toimittaja kävi tutustumassa yhdistyksen toimintaan ja käynnin perusteella oli lehdessä erittäin näkyvä artikkeli. Ingmanin opiskelijoiden kanssa yhteistyössä tehtiin facebookin yhteyteen tämä blogi, jonne on tarkoitus koota kudontaan ja muihin käsitöihin liittyvää materiaalia.

Yhdistyksen toimihenkilöt

Hallituksen jäseninä toimintavuonna ovat toimineet Eeva-Liisa Jokinen puheenjohtajana sekä jäseninä Leena Ollikainen, Pirkko Airaksinen ja  Raili Hyvönen.  
Lisäksi Rauni Pulkkinen on toiminut va toiminnanjohtajana ja  Hilkka Remes-Hyvärinen sihteerinä. Kirjanpitopalvelut on hankittu Invalidit ry:ltä. Toiminnantarkastajana on toiminut Ulla-Maija Ruokolainen, varalla Annukka Airaksinen. 

Osa-aikaisena työntekijänä ELY-keskuksen tuella on toiminut Päivi Miettinen, harjoittelijana lisäksi lokakuusta vuoden loppuun Virpi Jäntti Kuntoutuskeskuksesta. Lisäksi Vervestä oli yksi henkilö työhön sopeutumisjaksolla muutaman viikon ajan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti