keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Suunnitelmia vuodelle 2017


Toimintasuunnitelma vuodelle 2017
Käsillä- yhdistys ylläpitää kudontakeskusta käsityön harrastajille. Yhdistys järjestää kudontakursseja aloittelijoille, koululaisille ja nuorille sekä tarjoaa omatoimisen harrastusmahdollisuuden kokeneemmille. Tarkoituksena on opettaa alusta lähtien nuorille (lapsille ja koululaisille) tekstiilien kierrätystä: käytöstä poistettujen tekstiilien leikkaamista matonkuteeksi ja sen jälkeen esimerkiksi mattojen tai poppanaliinojen kutomista kangaspuissa. 

Yhdistys ei pyri taloudelliseen voitontavoitteluun. Kurssimaksuilla, pienillä palveluilla ulkopuolisille (loimien luominen, tilausmattojen kutominen) yms. pyritään kattamaan toiminnan kulut. Toiminnan käytännön pyörittämisestä vastaavat pääasiassa kokeneet vapaaehtoiset harrastajat, mutta toiminnan kehittämiseksi ja uusien kohderyhmien hoitamiseksi (esim. syrjäytymisvaarassa olevat) tarvitsemme jatkossakin osa-aikaisen ammattitaitoisen henkilön.
Pyrimme pitämään sekä päivämaksut että materiaalikustannukset erittäin kohtuullisina, jotta nämä eivät ole esteenä harrastukselle, ja kattamaan pääosan kustannuksista eri tahoilta saatavilla avustuksilla sekä lahjoituksilla.

Toimitilat ja työvälineet
Jatkamme toimintaamme vuokratiloissa kaupungin koululaitoksen tyhjäksi jääneessä entisen Maria Jotunin koulun C-rakennuksessa Vuorikatu 9. Tilat ovat esteettömät ja helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä.

Kangaspuita ja kudontavälineitä sekä -tarvikkeita olemme saaneet käyttöömme koululaitokselta, Kuopion Rouvasväen Yhdistykseltä sekä yksityisiltä. Lisäksi meillä on käytettävissä kaksi ompelukonetta ja saumuri.

Kurssit koululaisille ja esikoululaisille
Käsillä-yhdistys järjestää koululaisille suunnattuja kursseja koulujen lomien aikana. Tarkoituksena on, että mahdollisimman monet koululaiset pääsisivät tutustumaan kangaspuiden käyttöön. Kouluissa on jouduttu viime vuosina karsimaan käsityön opetusta säästösyistä, koska kouluissa ei voida periä maksua oppilailta esim. materiaalikuluista. Me tarjoamme nuorille mahdollisuuden kokoontua mieluisan harrastuksen parissa ja samalla saada opastusta perinteisten käsityötekniikoiden oppimiseen. Yhteistyökumppanimme Tilkkukillan kanssa suunnittelemme koululaisille sopivia pieniä tehtäviä, joilla nuoret voisivat opetella tekstiilien uudelleenkäyttöä tilkkutöissä.

Lyhytkurssit kaiken ikäisille
Olemme järjestäneet sekä kankaan luomisen ja rakentamisen kurssin, joita oli toivottu, jatkossa kysynnän mukaan. Kuopiossa on omatoimikutojia yllättävän paljon, jotka haluaisivat saada kangaspuissa kutomisen opetusta. Yhdistyksemme tarjoaa puitteet osaamisen siirtämiselle sukupolvelta toiselle.

Pyrimme jatkuvasti löytämään uusia kohderyhmiä, esim. syrjäytyneiden tai syrjäytymisvaarassa olevien joukosta; mielellään eri yhteistyökumppaneiden kanssa (esim. KässäMartat, erilaiset yhdistykset).

Omatoimikutojien opastus
Yhdistyksen toiminnan painopiste on perinteisten räsymattojen kudonnan opettaminen nuorille ja perinteisen kudontakulttuurin ylläpitäminen. Esimerkiksi Kuopiosta ei tällä hetkellä saa mistään liikkeestä käsityönä tehtyjä perinteisiä mattoja. Tavoitteena on, että meille voi tulla kutomaan kangaspuilla hyvin pienellä kokemuksella tai jopa ilman kokemusta. Kokeneet vapaaehtoiset ovat päivittäin auttamassa ja opastamassa. Kangaspuissa on aina valmiina erilaisia loimia, kutojien toivomusten mukaisesti, joten aloittamaan pääsee varsin vaivattomasti. Meille myös omatoimikutojat voivat tulla luomaan loimia, mitä mahdollisuutta ei muualla Kuopiossa ole. Yhdistyksen jäsenet tekevät vapaaehtoispohjalla mattoja myös tilauksesta, joista saamme myös tuloja yhdistyksen toimintaan.

Asiakkaidemme ikäjakauma on 4-90 vuotta. Pääosa vapaaehtoisistamme ja kutojistamme ovat varttuneita henkilöitä, joille kutomamahdollisuus on tärkeä osa hyvinvoinnin ja sosiaalisten yhteyksien luomista ja ylläpitämistä.

Poistotekstiilien kierrättäminen
Perinteinen poistotekstiilien kierrättäminen on aina ollut käsityön harrastajille tärkeää. Järjestämme edelleen matonkuteitten leikkaamisen opastusta; Suomessa käytöstä poistetut tekstiilit on perinteisesti leikattu matonkuteiksi. Pyrimme tarjoamaan tilat, jotta ekologinen tekstiilien kierrätys olisi mahdollista jatkossakin. Otamme vastaan lahjoituksina puuvillaa leikattavaksi matonkuteiksi; kutojat voivat myös ostaa erittäin edullisesti näitä valmiiksi leikattuja kuteita omia töitään varten.

Avoimet ovet, näyttelyt, myyjäiset
Järjestämme vuosittain avoimien ovien päivät, jolloin kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa toimintaamme sekä myös ostaa valmiiksi tehtyjä tuotteita (mattoja, shaaleja jne) sekä kuteita. Syksyn aikana järjestämme jälleen vanhojen käsitöiden näyttelyn, jonka yhteydessä esitellään vanhoja käsityötekniikoita.
Merkittävä ponnistus on osallistuminen Suomi 100 v –tapahtumakokonaisuuteen 18.-19.3.2017 järjestämällä vanhojen käsityötekniikoiden työnäytöksiä. Tiedotamme tapahtumasta facebook-sivuillamme sekä Kuopion kaupungin tapahtuman tiedotuslehdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti